De steek van oud burgemeester Van Beeck Calkoen

17 sep, 09:09 Historie
Winfried Leeman (via burgemeester Ruud van Bennekom) RAZU
De Bunnikse gemeenteraad met in het midden burgemeester Van Beeck Calkoen - in galakostuum met steek
De Bunnikse gemeenteraad met in het midden burgemeester Van Beeck Calkoen - in galakostuum met steek

BUNNIK Een kleinzoon op leeftijd van Willem Jabbes van Beeck Calkoen - tussen 1901 en 1936 burgemeester van de drie gemeenten Bunnik, Odijk en Werkhoven - nam vorig jaar contact op met burgemeester Ruud van Bennekom. Deze Alph van Beeck Calkoen ging kleiner wonen en wilde afstand doen van memorabilia van zijn opa die voor de gemeente Bunnik interessant konden zijn. Zo togen Ruud van Bennekom en zijn vrouw Bep op een herfstige oktoberdag (2021) richting Ruurlo, waar ze werden ontvangen voor een lunch met pasteitjes en witte wijn.

Als snel werd in de landelijke woning in Ruurlo het geschilderde portret van opa Willem Jabbes getoond. Burgemeester Van Beeck Calkoen staat hier in klassiek ornaat afgebeeld, met een ambtskostuum - dat in dit geval aan de motten verloren is gegaan. De knopen zijn wel bewaard gebleven, en in het oorspronkelijke doosje van juwelier Montfrans uit Zeist meegegeven aan de huidige Bunnikse burgemeester. 


Burgemeester Ruud van Bennekom met steek, bij het portret van zijn voorganger Van Beeck Calkoen - Kuun Jenniskens

Op de bovenste knoop van het burgemeesterskostuum staat standaard het rijkswapen afgebeeld, de andere knoppen bevatten het wapen van de provincie. Het kostuum werd na de Tweede Wereldoorlog steeds minder vaak gedragen, maa..

Mis niks, lees alles van Wijk bij Duurstede


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Wijk bij Duurstede en omliggende plaatsen met Wijks Nieuws. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Wijks Nieuws lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Wijk bij Duurstede.

PREMIUM
Afbeelding
Verkeer en vervoer Bloemen graffiti fleurt fietstunnel Cothen op
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Markering wandeltocht Santiago de Compostella Utrecht-Wijk bij Duurstede
PREMIUM
Afbeelding
Natuur en milieu Werkgroep Kromme Rijn-corridor presenteert landschapsvisie voor buitengebied tussen Utrecht, Bunnik, Zeist, Driebergen en De Bilt
PREMIUM
Afbeelding
Overig Overlast door verwarde personen groeit ook in provincie Utrecht
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Natuurorganisaties eisen verhoging waterpeil Overlangbroek en Kolland, desnoods via de rechter
PREMIUM
Afbeelding
Natuur en milieu 1542 handtekeningen tegen zonneveld aan de Kapelleweg in Cothen, met reactie van wethouder Kosterman