Provincie gaat ontwerp IJzeren brug UNESCO werelderfgoed aanpassen - Wijks Nieuws | Nieuws uit de regio Wijk bij Duurstede

Provincie gaat ontwerp IJzeren brug UNESCO werelderfgoed aanpassen

21 sep, 12:40 Historie
Kuun Jenniskens
IJzeren brug in de Molenweg bij Beverweerd wordt met de sloop bedreigd
IJzeren brug in de Molenweg bij Beverweerd wordt met de sloop bedreigd

REGIO De provincie Utrecht laat weten dat er na overleg met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) aanpassingen aan het ontwerp van de IJzeren brug worden gedaan. Over een maand zal dit concreet naar buiten worden gebracht. De RCE gaf op 28 juli het advies de IJzeren brug uit 1870 in tact te laten en een andere route te kiezen. De IJzeren brug ligt over de Kromme Rijn bij kasteel Beverweerd en is onderdeel van de Waterlinie en als zodanig bestempeld als UNESCO werelderfgoed. De provincie had eerder aangegeven de brug te willen slopen.

RCE zei in het advies van 28 juli dat de IJzeren brug in prima conditie is en dat er alternatieve routes voor zwaarder verkeer voorhanden zijn. Mocht de provincie Utrecht de brug toch willen aanpassen voor zwaarder landbouwverkeer, dan moet de reden daarvoor nog helder worden gemaakt. 

BRUG ZOVEEL MOGELIJK IN TACT HOUDEN Indien de provincie de sloopaanvraag toch zou willen doorzetten - de gemeente Bunnik verleende inmiddels een sloopvergunning voor de IJzeren brug - gaf RCE tips om de brug zoveel mogelijk in tact te houden; bijvoorbeeld door de brugleuningen niet te verhogen en het brugdek op dezelfde hoogte te houden.

Tekst loopt onder de foto door.


De verwachting is dat de brugleuningen op dezelfde hoogte kunnen blijven - Kuun Jenniskens

Volg..

Mis niks, lees alles van Wijk bij Duurstede


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Wijk bij Duurstede en omliggende plaatsen met Wijks Nieuws. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Wijks Nieuws lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Wijk bij Duurstede.

PREMIUM
Afbeelding
Overig Op pad met de gids: In Zeist kon je goed jagen én fruit eten
PREMIUM
Afbeelding
Overig Vergrijzing door bevolkingsgroei, maar regionale verschillen blijven
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Wie was Jacob B?; dystopische roman van John Beringen
PREMIUM
Afbeelding
Historie De Kromme Rijn vertelt; zorg voor de Lekdijk door de eeuwen heen
PREMIUM
Afbeelding
Overig Op pad met de gids: Forteiland als thuisbasis voor planten en dieren
PREMIUM
Afbeelding
Verkeer en vervoer Deze zomer nog geen motorverbod op de Lekdijk