De folder van de uitwisseling in 1974, toen Noord-Ierse katholieke en protestantse jongeren naar Bunnik kwamen.
De folder van de uitwisseling in 1974, toen Noord-Ierse katholieke en protestantse jongeren naar Bunnik kwamen. RAZU

Mensen gezocht die 50 jaar geleden een groep Ierse jongeren, katholieken én protestanten, ontving in Bunnik

16 februari 2024 om 14:00 Historie

BUNNIK In augustus is het 50 jaar geleden dat een groep van drieënveertig Noord-Ierse jongeren naar Bunnik kwam rechtstreeks vanuit de Ierse burgeroorlog. Bij wijze van experiment werden jongeren van beide kanten van de oorlog in augustus 1974 samen uitgezonden. Christiaan Smits, een stagiaire van het Regionaal Archief Zuid-Utrecht, is op zoek naar mensen die hierbij waren en hierover kunnen vertellen. 

door Agnes Krijnen

In Ierland woedde op dat moment een guerillaoorlog tussen Iers-Nationalisten (katholieken) en Brits-loyalisten (protestanten), beter bekend als ‘the troubles’. Het ‘experiment in samenleven’ had als doel jongeren uit beide kampen van de oorlog samen te brengen op een plek ver van huis. De Rotary bood in samenwerking met de kerken de jongeren onderdak en een vol programma met sportieve, culturele en verbindende activiteiten aan.

Christiaan Smits is benieuwd wat dit experiment heeft opgeleverd en doet er onderzoek naar in opdracht van het RAZU. Hij is op zoek naar mensen die betrokken zijn geweest of zich er iets van herinneren. Christiaan: ,,Heeft u als gastgezin de jongeren in huis verwelkomd? Of was u lid van een van de vele verenigingen in Bunnik die de jongeren een fijne tijd hebben bezorgd?”

De uitwisseling vond plaats van 1 augustus tot en met 22 augustus 1974. Bij de uitwisseling waren veel partijen betrokken, zoals de kerken, de Rotary, maar ook jongerenvereniging Yumbo, de sportverenigingen en dansvereniging Troika. Ook mensen die op een andere manier met de jongeren in contact zijn geweest, zijn welkom zich te melden. Alle informatie is welkom.  

Mocht u materiaal thuis hebben liggen of meer over deze gebeurtenis weten, dan is Christiaan zeer geïnteresseerd, hij hoort graag uw verhalen. U kunt contact opnemen met Christiaan Smits, e-mail: c.smits@razu.nl of bel 088-5300112. Contact opnemen met de redactie van Bunniks Nieuws kan ook. Dan wordt de reactie naar Christiaan Smits doorgestuurd. 

advertentie
advertentie