De belangstelling was groot.
De belangstelling was groot. Bestuur Vikingschip

Dorestat-1 publiekstrekker in Deventer

30 april 2023 om 10:34 Evenementen

WIJK BIJ DUURSTEDE In het weekend van 22 april gaf de Dorestat-1 acte de presence bij de Hanzedag in Deventer. Het was de eerste keer dat een evenement in een andere plaats met ons Wijkse vikingschip werd opgeluisterd, en het was een doorslaand succes!

Woensdag 19 april vertrok de Dorestat-1 met bemanning en opstappers richting Deventer. De eerste stop was Arnhem. We werden hartelijk ontvangen, en dat kwam mede door de aanwezigheid van roeiers die eerder al op het Markermeer mee hadden gevaren. Aan de steiger van R&Z V Jason konden we overnachten. De andere morgen stapte er een complete roeiploeg uit Deventer aan boord. Het plan was de hele IJssel tot aan Deventer te gaan roeien (67 km!). Tussentijds werd de bemanning enkele keren gewisseld. De stroom hadden we mee, maar de tegenwind was stevig. De roeiers leverden een geweldige prestatie om op de geplande tijd Deventer te bereiken. Vier mensen roeiden zelfs het gehele traject! In passende kledij konden de Vikingen zich na 1300 jaar opnieuw melden in Deventer. De vrijdag erop, stond in het teken van roei-clinics. In totaal was de boot zes keer vol.

De Hanzedag stond gepland op zaterdag 22 april en het Vikingschip was daar onderdeel van een groots opgezette Viking nederzetting. Duizenden mensen kwamen het spektakel bekijken en met trots zagen alle vrijwilligers hoeveel aandacht de Dorestat-1 trok. De gehele dag -we lagen voor de wal- is er verteld, foto’s zijn laten zien en mensen zijn aan boord gelaten. 

Zondag was een halve dag met in totaal twee roeitochten en één zeilvaart. Daarmee zat het weekend erop en kon de bemanning met een heel tevreden gevoel aan de thuisreis beginnen. Dinsdagmiddag lag het vikingschip weer in de Wijkse haven. 

Het bestuur en een groot aantal vrijwilligers kijken terug op een zeer geslaagd evenement waar veel ervaringen zijn opgedaan. Behalve promotie voor de Dorestat-1 was het ook en mooie promotie voor Wijk bij Duurstede, waar eens het roemrijke Dorestad lag. 

Voor meer foto’s kunt u terecht op de website www.vikingschipdorestat.nl en op de facebook pagina.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie