Als volleerde circusartiesten
Als volleerde circusartiesten Ali van Vemde

Nederlands Jongleerfestival

Evenementen

De Wegwijzer oefent circusacts met circus Tadaa

[WIJK BIJ DUURSTEDE] In de aanloop naar het Nederlands Jongleerfestival op Sportpark Mariënhoeve zijn de leerlingen bij basisschool De Wegwijzer druk bezig met het oefenen van verschillende circustechnieken. Op 10 mei werd er de hele dag druk geoefend. Aan het eind van de lesdag was er een echte circusvoorstelling met alle leerlingen waar ook de ouders welkom waren. Ook deze week gaan groepen leerlingen aan de slag met de circusacts.

door Ali van Vemde

Het is een feest deze ochtend op het schoolplein. Circus Tadaa verzorgt de workshops voor de school om iedereen alvast lekker te maken voor het festival in het Hemelvaartweekend. Overal zijn groepjes leerlingen vol enthousiasme aan het werk. Er worden pyramides gebouwd, er wordt gefietst op hele kleine fietsjes en éénwielers, maar ook jongleren staat op het programma. Met een diabolo, met ringen en met stokken. Het is nog best moeilijk, maar ze doen het fantastisch. Ze balanceren op een bal alsof ze dat al veel vaker hebben gedaan. En zo zijn alle kinderen druk bezig om deze technieken onder de knie te krijgen. De hele ochtend wordt er geoefend en dan mogen de kinderen de act kiezen die ze ‘s middags willen doen. Schooldirecteur Aart Molendijk: „Dit past helemaal bij onze school. Ieder voorjaar hebben we een cultuurbreed programma en daar past dit prima in. De laatste twee jaren hebben we niet veel kunnen doen vanwege corona, maar toen cultuurcoach Bo Hendriksen ons vroeg om, in het kader van het Nederlands Jongleerfestival, hier aan deel te nemen, hoefden we niet lang na te denken. Het is prachtig om te zien dat het direct liep als een geoliede machine. Al direct hadden we 40 ouders beschikbaar om te komen helpen, 20 om de groepjes te begeleiden en 20 om bij de verschillende onderdelen te staan.” Veel lof is er voor de manier waarop circus Tadaa deze dag organiseert. „Wat het zo leuk maakt is dat er echt wordt uitgegaan van de kinderen. Zij bepalen zelf welke act ze willen doen. Maar ook mogen ze zelf kiezen wat voor verkleedkleren ze aantrekken en hoe ze geschminkt willen worden. Zo mag een kind dat een clownspak aan wil best geschminkt worden als prinses.” Op het schoolplein is de voorkant van een circustent geplaatst voor de grote voorstelling. Het gaat deze dag vooral om het plezier dat de kinderen hebben en dat is zeker gelukt.

Het Nederlands Jongleerfestival zal worden gehouden in het Hemelvaartweekend, van 26 tot en met 29 mei. Het hele weekend lang is er van alles te doen en te beleven. Ieder jaar wordt dit festival op een andere locatie gehouden, dit jaar in Wijk bij Duurstede op Sportpark Mariënhoeve. Het grasveld wordt omgebouwd tot camping en in de twee zalen worden workshops gegeven en een fantastische voorstelling. Meedoen aan de workshops kan ook, inschrijven kan via de website www.nederlandsjongleerfestival.nl Hier is ook het gehele programma te vinden. Het belooft een weekend te worden vol spektakel.

De voorstelling
Als echte acrobaten
Goed je evenwicht bewaren
advertentie