Afbeelding
ANP

Expert verwacht na corona zowel werken op kantoor als vanuit huis

Corona

WIJK BIJ DUURSTEDE Thuiswerken, sinds corona is het voor veel mensen in Nederland de nieuwe standaard geworden. Desondanks is de verwachting dat iedereen straks weer terug naar kantoor gaat, maar wel minder dan voor de coronacrisis. Hoewel werken vanuit huis voor sommigen een uitdaging is, zijn er ook voordelen aan het thuiswerken.

Een van de voordelen is dat er een stuk minder van huis naar werk gereden wordt. Sinds 12 maart vorig jaar gelden er diverse coronamaatregelen en is het advies om thuis te werken waar mogelijk, behalve in vitale beroepen zoals de zorg. Volgens Rijkswaterstaat nam het aantal files sindsdien zeer sterk af. De filezwaarte - de gemiddelde filelengte maal de duur van de file - is ten opzichte van 2019 met ruim 80 procent afgenomen.

Het woon-werkverkeer is dus een stuk minder in vergelijking met voorheen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in 2019 - voordat corona de wereld op z’n kop zette - de gemiddelde afstand tussen huis en kantoor in Nederland 22,2 kilometer was. Inwoners van Wijk bij Duurstede wonen verder van hun werk af. Zij leggen gemiddeld 22,9 kilometer af.

Het aantal files als gevolg van drukte op de weg nam in 2020 flink af

VOORDELEN Niet of nauwelijks meer naar werk hoeven rijden betekent niet alleen minder benzine en reistijd. Ook voor de natuur heeft dit voordelen. Er zat vorig jaar in vergelijking met 2019 volgens het KNMI aanzienlijk minder kooldioxide en stikstof in de lucht. De coronamaatregelen hebben naar schatting geleid tot een afname van tussen de 20 en 60 procent van de concentraties boven Nederland. Dit zorgde onder meer voor een schonere lucht waardoor er ook minder mist voorkwam.

Minder stikstof in de lucht is bovendien ook beter voor de natuur, zegt Natuurmonumenten. Bepaalde planten zoals grassen, brandnetels en bramen hebben stikstof nodig, maar groeien daardoor ook extra hard waardoor ze andere kwetsbare planten verdringen. “Insecten, vogels en andere dieren die afhankelijk zijn van deze planten verdwijnen daardoor ook”, aldus de organisatie.We gaan vaker dan vroeger thuiswerken, maar wel met mate

CONTROLEMECHANISME Niet iedereen hoeft altijd thuis te werken om een groot verschil te maken. Onderzoeksbureau CE Delft berekende in opdracht van Natuur & Milieu dat het al ontzettend veel uitstoot scheelt als 12 procent van de beroepsbevolking ervoor kiest om anderhalve dag extra thuis te werken. Dit staat gelijk aan ongeveer 150.000 retourvluchten Amsterdam - New York.

De hele week thuiswerken is ondertussen al een tijdje voor veel mensen de standaard geworden, maar hoe lang blijft dat nog zo? ,,We gaan vaker dan vroeger thuiswerken, maar wel met mate”, zegt arbeidssocioloog Fabian Dekker van de Erasmus Universiteit. Hij verwacht dat na de coronacrisis werken op een fysieke werkplek toch de norm blijft, maar dat er nog wel vanuit huis gewerkt zal blijven worden.

Volgens Dekker heeft het afgelopen jaar namelijk laten zien dat het niet per se nodig is om op locatie te blijven werken. Hij hoopt daarom dat het ‘controlemechanisme’ straks een beetje losgelaten wordt. ,,Het voordeel van de coronatijd is wel dat werkgevers inzien dat de productiviteit en het innovatieve vermogen van mensen er kennelijk niet onder lijdt”, aldus Dekker. “Dus misschien dat ze dan denken: het is helemaal niet nodig om mensen te controleren en dus laat ik het iedereen gewoon toe om wat vaker flexibeler te wisselen van werkplek.”

Gouden tips voor thuiswerkers:

Hoewel misschien niet iedereen het afgelopen jaar thuis heeft kunnen of mogen werken, heeft het werken vanuit huis wel z’n voordelen. Natuurlijk is de gezinssamenstelling en het werk van niemand hetzelfde, maar toch kan iedereen voordeel halen uit de onderstaande tips van arbeidssocioloog Fabian Dekker en vakbond FNV.

- Zorg voor een vaste werkplek waar je rustig en geconcentreerd kan werken. Maak bijvoorbeeld afspraken over wanneer je echt niet gestoord wilt worden.

- Gebruik de tijd die je normaal gesproken kwijt bent aan reizen naar werk, voor een wandeling tussendoor

- Gebruik Skype, Zoom of MS Teams om eens samen met je collega’s koffie te drinken

- Let er op dat je niet te lang achter elkaar blijft zitten en af en toe in beweging komt, al is het maar vijf tot tien minuten.

- Maak met je werkgever afspraken over eventuele tegemoetkoming als het gaat om het aanschaffen van apparatuur en/of telefoon/elektriciteitskosten.

Afbeelding
advertentie
advertentie