Waar kunnen we op bezuinigen komende winter?
Waar kunnen we op bezuinigen komende winter? André van Zwieten

Column EWEC: minder gure winter

Column

Het was een haastklus voor Prinsjesdag. Het plan van de regering om huishoudens financieel te ondersteunen met een prijsplafond voor stroom en gas, is verre van uitgewerkt. Maar er is in ieder geval iets, want door die explosieve stijging van de energieprijzen joeg de winter me echt schrik aan.

Iedereen die stroom en gas gebruikt, gaat financiële ondersteuning van de overheid krijgen, omdat die een vaste prijs garandeert. Gelukkig maar, dat geeft meer zekerheid. Maar niet elke m3 gas en kWh elektriciteit wordt voor een gegarandeerde prijs aangeboden. De overheid garandeert alleen voor de eerste 2.400 kWh en 1.200 m3 gas een vaste prijs. Gebruik je meer, dan moet je over dat ‘meerverbruik’ de marktprijs betalen.

Ik pak het energieverbruik van ons huishouden erbij om te zien in hoeverre dat past binnen die normen. Met ons gasverbruik zitten we goed. In ons goed geïsoleerde huis verbruiken we minder dan 1.200 kuub per jaar. Check: daar kunnen we een berekening op loslaten en dan weten we hoeveel ons dat gaat kosten. Ons verbruik van elektriciteit is echter zo’n 300 kWh meer dan de 2.400 waarvoor de overheid een prijsplafond heeft ingesteld.

Wat zorgt ervoor dat we boven het gemiddelde stroomverbruik uitkomen? We koken sinds vorig jaar op inductie, hebben een elektrische boiler in de keuken en werken dagelijks thuis, met laptop en een tweede scherm. Maar wat zijn de big spenders in ons huishouden. Dat kun je zien aan het vermogen van de verschillende apparaten en de frequentie waarmee je ze gebruikt. Zo scoort de vaatwasser behoorlijk hoog. Regelmatig de vaat met de hand wassen, gaat schelen. Het kan nog gezellig zijn ook. De kookplaat, of je nu op inductie, keramisch of elektrisch kookt, en de combimagnetron is geen stroomslurper. Goed om te weten. Ik houd van bakken en koken en beleef daar veel plezier aan. Het houdt bij ons op bij vaker met de hand afwassen.

Het maakt nogal een verschil of je een tv hebt met plasmascherm of met een LED-scherm. Minder lang en vaak een tv aan kan zeker bij een plasmascherm behoorlijk gaan schelen. Eerlijk gezegd weet ik niet precies wat voor tv we hebben. Dat moet ik nazoeken, maar ik kan wel meteen beginnen met zoeken naar andere hobby’s. De elektrische vloerverwarming in de badkamer is een stroomslurper. Die draaien we omlaag en gebruiken een badmat. Ik krijg zowaar een beetje meer vertrouwen dat de winter minder guur wordt dan gevreesd.

Mariëlle Oostveen, wijvrijwilliger EigenWijkse Energie Coöperatie

advertentie
advertentie