Seizoensbloemen kopen helpt al
Seizoensbloemen kopen helpt al André van Zwieten

Column EWEC: Duurzame bloemen

2 augustus 2022 om 07:52 Column

Aan de bloemen bij de rivier, het vrolijke geel van de Guldenroede en Wederik kun je zien dat de zomer op haar hoogtepunt is. Het ruikt ook lekker naar gemaaid gras. 

Onlangs was ik kamperen in Frankrijk, aan de noordkust van Bretagne. Juni is een fijne maand om op vakantie te zijn, nog niet zo druk, meestal nog niet al te warm. Door de milde winters zie je in Bretagne ook mediterrane plantensoorten, zoals palmbomen, veel hortensia’s en andersoortige bloeiende planten in tuinen en op de granieten muren eromheen. Een feest om naar te kijken. 

Vanwege mijn werk bij uitvaarten en huwelijken zie ik veel bloemen in rouw- en bruidsboeketten. Bij een uitvaart waar zowel de dochter als schoondochter bloemist waren, maakten zij zelf een bijzonder rouwboeket voor op de kist. Omdat ze liever geen andere rouwboeketten wilden, vroegen ze de gasten om ieder één onverpakte bloem mee te nemen. Deze werden aan het eind van de afscheidsdienst als laatste groet rondom de kist gelegd. Van al die losse bloemen maakten zij later mooie boeketjes. 

Dit idee sprak mij erg aan. Eén met zorg uitgekozen bloem in plaats van vele boeketten voor zo’n kort moment. Bloemen zijn namelijk helaas vaak niet zo duurzaam. Bloemen uit een kas kosten erg veel energie om te telen. Bloemen van de koude grond krijgen veel chemische bestrijdingsmiddelen toegediend. Minder dan één procent van de bloemen wordt onder EKO-keurmerk verkocht. 

De milieubewuste consument heeft nauwelijks een keuze wanneer het om het kopen van bloemen gaat. Maar het scheelt al als je seizoensbloemen van de open grond koopt, die belasten het milieu minder en kosten minder energie. In de lente gaat het om narcissen en krokussen, in de zomer om zonnebloemen, gladiolen en dahlia’s en in de herfst anjers en chrysanten. Of je kunt in plaats van een bos een paar bloemen van goede kwaliteit kopen bij een bloemist, die met wat blad erbij fraai ogen in een vaas. 

In Wijk bij Duurstede kun je biologische bloemen kopen, zoals bij de Wijkse Moestuin, op vrijdag is er een stalletje met biologische groenten en bloemen. Maar ook bij de Rozenbotteltuin de Put worden biologische bloemen geteeld, www.telersvandeput.nl of bij Lia van den Brink (www.fleurjedag). Zij plukt haar bloemen bij biologische bloementuin de Bijenakker in Odijk.
Bloemkracht8 uit Utrecht plukt daar ook bloemen voor hun boeketten. Je kunt daar terecht voor je trouw- of rouwboeket en het zelfs eventueel zelf maken.

Karin Menken, Ritueelbegeleider en Vrijwilliger EWEC

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie