In de column van de EWEC André van Zwieten over diftar
In de column van de EWEC André van Zwieten over diftar André van Zwieten

Column EWEC: onbeperkt restafval eten

30 maart 2021 om 09:33 Column

Je bent bewoner in een rijk land. Je consumeert, je vervuilt. Je betaalt je consumpties, en je betaalt wat je vervuilt.

Welvaart is elke vrijdag een vuilniswagen door je straat.

Je betaalt wat je gebruikt. Stroom, gas, Wok-to-Go, de rioolaansluiting die je stront afvoert en met jouw bijdrage aan het gemeenschapsgeld blijft doen wat het in een rijk land als Nederland moet blijven doen: je vuil achter je kont afvoeren.

En dat principe gaat dus ook gelden voor restafval. Restafval: datgene dat overblijft dat totnutoe nergens anders in kan worden verwerkt en dus de verbrandingsoven ingaat.

Het kan zijn dat je wat minder weggooit. Omdat je kieskeuriger koopt, een compostkist naast je huis hebt waar je je moestuin ermee bemest, goed kijkt in welke plastic zooi je avocado’s zijn verpakt (ook zonder verkrijgbaar!!!), en om de week netjes een lege doos van BOL.com gevuld met reclamedrukwerk aan de straat zet. Dan kan de grijze kliko misschien zes of vier keer per jaar aan de straat en betaal je wat minder. Maar een paar internet-aankopen verder en die container puilt uit van de piepschuimen doosvulling. Eigen schuld, vanaf nu.

En logisch. Zoals je ook geen vast bedrag betaalt om verder onbeperkt stroom te kunnen tappen, hoef je ook niet te verwachten dat de gemeente voor een vast bedrag jouw onbeperkte afvalstroom gaat verwerken. Het is geen onbeperkt spareribs eten.

Je betaalt wat je weggooit.

Je bent bewoner van een rijk land.

Welvaart is elke vrijdag een vuilniswagen door je straat.

André van Zwieten, grafisch vormgever en vrijwilliger bij de EigenWijkse Energie Coöperatie

advertentie
advertentie