Column EWEC
Column EWEC André van Zwieten
COLUMN EWEC

Helaas geen warmtescan

19 januari 2021 om 10:02 Column

Wie klant of lid wordt van de EigenWijkse Energie Coöperatie kan een warmtescan van zijn huis laten doen om te kijken waar de meeste warmte naar buiten lekt. Zo’n warmtescan kan alleen plaatsvinden als het verschil tussen buiten- en binnentemperatuur meer dan tien graden Celsius is. Van dat soort dagen hebben we er de laatste jaren maar bar weinig. Toen in maart 2020 het coronavirus iedereen dwong om thuis te blijven, kon er ook geen warmtescan worden gedaan. Maar vooruit, het was het einde van het seizoen en de buitentemperatuur steeg snel. Maar nu we hartje winter zitten, kunnen er nog steeds geen warmtescans plaatsvinden vanwege corona. Ook op de dagen dat binnen- en buitentemperatuur wel meer dan tien graden van elkaar verschillen, kunnen de vrijwilligers door corona niet op pad.

Dat is jammer, maar je kunt ook zelf op zoek gaan naar koude en/of vochtige plekken in huis. Als in een ruimte een erg koude plek is, dan lekt daar warmte weg. Dat is geen hogere wiskunde. Onze voordeur ligt op het noorden en juist als de temperaturen in de winter erg dalen, komt de wind vaak uit het noorden of noordoosten. We zijn eraan gewend om dan naar binnen en buiten te glippen en zo snel mogelijk de deur achter ons te sluiten. Tochtstrippen en borstels voor de brievenbus hebben ook veel bijgedragen aan het voorkomen van warmteverlies. De aanschaf van die materialen kost weinig en er is veel minder koude tocht.

Onze meterkast zit pal naast de voordeur en de voordeurmat ligt op de toegang naar de kruipruimte. Nou hadden we al jaren last van vocht in de meterkast waar ook de aansluiting voor de buitenkraan zit. Toen ik een paraplu beschimmeld uit de meterkast haalde en zich een klein plasje had gevormd, was ik er ineens helemaal klaar mee. Ik belde de loodgieter en vertelde dat de kraan lekte. Niet veel later kwam er een handige installateur die ter plekke onderzoek deed en constateerde dat de kraan in orde was. Ja, maar wat was dan het probleem? Op mijn aandringen gingen we samen op zoek naar mogelijke oorzaken. En die vond de loodgieter al snel. In de hoek bij de meterkast was er bij de toegang tot de kruipruimte een kleine kier zichtbaar en het voelde daar erg koud. Al dat vocht bleek neergeslagen condens. De installateur repareerde de kier en sindsdien hebben wij weer een droge meterkast en is een warmtelek weggewerkt. Het loont de moeite om natte plekken in huis te inspecteren. Kijk wat je er zelf aan kunt doen. Voor het dichten van de kier hadden we achteraf geen expert nodig.

Mariëlle Oostveen, vrijwilliger bij de EigenWijkse Energie Coöperatie

advertentie
advertentie