Jeroen Brouwer
Jeroen Brouwer Ankie Meutgeert
column

Raadpraat: Verzet

15 september 2020 om 10:56 Column Raadspraat

In de media riepen burgemeesters het kabinet Rutte op om miljarden extra voor gemeenten. De afgelopen jaren kregen zij er veel taken bij, zonder het benodigde budget. Dat leidt al jaren lokaal tot vele onpopulaire maatregelen, zoals het sluiten van het zwembad, minder onderhoud van groen en wegen, OZB-verhogingen, enzovoorts. En dat dankzij de rechtse kabinetten.

De eerste bezuinigingsronde kwam met de WMO. Die ronde vingen de vorige colleges met lokale organisaties, betrokken mensen en ondernemers (van OKW tot bijvoorbeeld de Rode Loper) goed op. Jan Burger pakte die handschoen op. Het Waikse systeem kreeg veel complimenten. Zorg en welzijn waren van hoge kwaliteit en financieel was er een kleine buffer. Deze buffer is als sneeuw voor de zon verdwenen. Dit college dekt de tekorten zelfs af met het geld dat verdiend is met woningbouw.

De komende weken moeten we als gehele raad kijken wat we nog kunnen doen. Als SP roepen we dat het verzet groter moet worden. Vorig jaar kreeg het college al een opdracht mee naar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten mee. Vele wethouders lieten hun verhaal horen. Dat hielp dus niet. Nu pakken burgemeesters, waaronder die uit Wijk, vanuit hun positie de zaak op.

De raad stond voor de zomer unaniem achter onze motie om het voorbeeld van Zoetermeer te volgen. Daar is het comité Raden in Verzet opgericht. Gemeenteraden moeten beter van zich afbijten. Daar gaat men zelfs zo ver om dan maar geen begroting te maken en te zeggen: Zoek het zelf maar uit Rutte. Als Wijkse SP zijn we bereid om in verzet te gaan. Als al die rechtse kabinetten ons zo in de steek laten, moeten we ook maar radicaal zijn.

De verplichte regels rond duurzaamheid, milieu, BOA´s (wegens kortingen op de politie), brandweer, zorg, omgevingswet, enzovoorts kosten ons tonnen. Als we er geen geld bij krijgen, moeten we wéér bezuinigen. Waarop? Sport? Zorg? Wegen? Veiligheid? Onderhoud? Weer geen woningen? Het kabinet zegt vrolijk miljarden te investeren. Investeer dan lokaal in mensen en MKB-bedrijven. Dat is goed voor de economie en ook nog eens sociaal verantwoord.

Jeroen Brouwer

SP Wijk bij Duurstede

advertentie
advertentie