Welke twee medeklinkers ontbreken in de zin ‘Hij rijdt op zijn bro. . er’.
Welke twee medeklinkers ontbreken in de zin ‘Hij rijdt op zijn bro. . er’. Louis van Oort

BLOG Thuis werken in tijden van corona (dag 2)

18 maart 2020 om 16:04 Column Corona in de Kromme Rijnstreek

Was maandag nog een vakantiedag-met-gek-gevoel voor het leerplichtige volk thuis, dinsdag konden ze aan de bak. De tieners via een onlineverbinding met hun docenten (,,Wat mij betreft houden we dat zo, scheelt me iedere dag twee uur fietsen") en voor de basisschoolboef konden we die ochtend huiswerk ophalen op school. Uiteraard allemaal op verschillende tijdstippen, zodat je als ouders niet in de verleiding komt gezellige besmettingsonderonsjes te voeren.

Aanvankelijk weinig obstakels dus voor degenen die voor geld thuis werken. Tot blijkt dat het inloggen der tieners niet geheel vlekkeloos werkt en of ik dan weet wat ze moeten doen  (van neerkijken op half-digibete boomers is ineens geen sprake meer). Vervolgens word ik tot drie keer uit een hang-out geroepen door Miss Groep 5, met – toegegeven - vitale vraagstukken als: Welke twee medeklinkers ontbreken in de zin 'Hij rijdt op zijn bro. . er'.

SCHERMEN TE KORT Met moge duidelijk zijn, dat thuisonderwijs is nog niet zo makkelijk, getuige ook de reactie van de 37-jarige Marjanne: ,,De school van mijn kinderen stelde al snel werk en een Chromebook ter beschikking. Superhandig, want als je zelf thuis ook aan het werk bent, kom je over het algemeen wat schermen te kort. Terwijl er enthousiast werd gebladerd in schriftjes en ik een krant op de rails probeerde te zetten, werd er naast me steeds harder gezucht. 'Ik kan niet inloggen.' Na tien pogingen van mijn kant met verschillende schrijfwijzen van de inlognaam om in het systeem te komen, snap ik wel waarom die werkdruk bij docenten zo hoog is. Ik mailde de juf maar."

Ja, dat inloggen is wel een dingetje. Nelly (37) kan erover meepraten. En dat doet ze dan ook: ,,Maandagochtend sta ik vol positieve energie een boterham voor de kleuter te smeren, ik kleed haar en mezelf en geef haar de bak Lego. Iets voor negenen trek ik de laptop naar me toe en log in op de cloud. Foutmelding. Wat? Oké, nog een keer. Weer een melding. Ik blijk geen internetverbinding te hebben.

Wát?!

'Nou, dan ga ik maar bij de bieb zitten werken.' Schiet heel even door mijn hoofd. Maar dat kan natuurlijk niet.

Er blijkt een storing bij de netwerkbeheerder te zijn en de verwachting is dat het begin van de middag opgelost is. Hemeltjelief, wat moet dit worden vandaag?!

THUISONDERWIJS MET DE POES Dan begin ik maar een werkje met de kleuter te maken. Thuisonderwijs met de poes die als schoolinspecteur de boel aanschouwt. Leuk bedacht door de minister van onderwijs, maar wat te doen met een kleuter die weinig van haar ouders aanneemt én een moeder die niet over al te veel geduld beschikt? En die kleuter is een wiebelkont! Dat de juf daar niet knettergek van wordt.

Intussen blijkt het internet weer gemaakt. Paniek om niks dus! Zodra de concentratie bij de kleuter op is, mag ze terug naar haar Lego-bouwwerk en ga ik aan het werk. Partner komt thuis - afgeleid. Kleuter komt wat vragen - afgeleid. Tijd om fruit klaar te maken - afgeleid. Kleuter wil aandacht - ppppfff. Kleuter is een enorme kletskous, kan geen minuut haar mond houden… Ochtend voorbij."

Je maakt wat mee met dat grut, zegt ook Saskia (31): ,,De baby van 1 heeft er schik in om met haar houten hamer overal op te meppen. Dus ook de vloer. Zodat je het zelfs nog boven hoort tijdens een conference call."

Leuk hoor, die kinderen… Maar goed dat je er zoveel voor terugkrijgt. ??

DEEL JE ERVARINGEN Nu een groot deel van Nederland noodgedwongen thuis aan de slag moet voor de baas, zijn wij benieuwd naar die problemen. Waar loop je tegenaan? Wat voor bijzondere dingen heb je al meegemaakt? Hoe los je problemen op en zijn er ook onoverkomelijke problemen?

Daarnaast horen wij ook graag over andere ervaringen met thuis werken: Waarom is het juist wél prima te doen of zelfs ideaal? Heb je iets leuks meegemaakt tijdens het thuis werken? Laat het ons weten op Wijksnieuws@bdu.nl. In woord, maar ook in beeld! Je verhalen en foto's zijn meer dan welkom. De leukste laten we (desgewenst anoniem) terugkomen in dit blog.

Werk ze!

Louis van Oort

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie