Bart van Asperdt
Bart van Asperdt Ankie Meutgeert

Klapper 2

Column

Vanaf deze plek maakte basisschooldirecteur Jan Heijman en ik ons in december druk over misbruik van consumentenvuurwerk. Kort samengevat kwam het er op neer dat de "vuurwerktraditie" ieder jaar aanzienlijke schade aan mens, dier en gebouwen veroorzaakt. Waaronder de basisschool "de Horn" waar basisschooldirecteur Jan Heijman werkt. En we hadden hier -om het netjes te zeggen- schoon genoeg van. Meer nog dan dat. We waren gewoon toe aan actie. Hoe is dat afgelopen?

Hoe zou dat in de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede liggen en komt er ook actie om hier iets tegen te doen? De kruitdampen van het nieuwe jaar waren nog nauwelijks opgetrokken of onze burgemeester ging voorop. Ze was gaan kijken bij de hulpdiensten die in de nieuwjaarsnacht hun werk moesten doen terwijl ze beschoten werden met vuurwerk. Niks feestje. Als eerste stap dringt onze burgemeester samen met haar collega's aan op een verbod van knalvuurwerk en vuurpijlen. Daar hebben de burgemeesters wel de medewerking van nodig van de Rijksoverheid en de Tweede Kamer. Een volgende stap kan een totaalverbod zijn.

Dat werkt. De vereniging van Nederlandse gemeenten heeft inmiddels zijn standpunt aangescherpt en wil een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Nu moeten de landelijke overheid in afstemming met de buurlanden ook gaan leveren. De wet en regelgeving moet worden aangepast en extra opsporingscapaciteit moet worden geregeld. De gemeenten dringen aan op actie en dat heeft effect.

D66 vroeg de gemeenteraad om dit beleid van onze burgemeester krachtig te ondersteunen. De gemeenteraad was het hier roerend mee eens en steunt het burgemeestersinitiatief om krachtig in te grijpen unaniem. Dat is een mooie opsteker. Maar misschien nog wel belangrijker: een krachtig signaal naar slachtoffers van vuurwerk en hulpverleners die werden bekogeld in de nieuwjaarsnacht. We hebben jullie gehoord en we ondernemen actie. De komende weken wordt duidelijk of de Tweede Kamer een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk steunt. En of er uiteindelijk een krachtige ingreep komt. D66 steunt dit volledig.

[Bart van Asperdt
D66 Wijk bij Duurstede

advertentie
advertentie