Het eerste repaircafé was een succes
Het eerste repaircafé was een succes Repair Café

Eerste Repair Café zeer succesvol: ‘Geef spullen een tweede kans’

28 september 2020 om 08:37 Activiteiten

WIJK BIJ DUURSTEDE Een van de initiatiefnemers had gedroomd dat er geen enkele klant zou komen. Gelukkig kwam zijn droom niet uit op zaterdag 25 september jl. Om stipt tien uur stond de eerste klant voor de deur van de Wijkse Inloop met een kapotte staafmixer. Mensen bleven komen; ineens was het twaalf uur sluitingstijd. De acht vrijwilligers (Wilma had zich die ochtend spontaan aangemeld) konden terugkijken op een zeer doelmatige ochtend. Acht van de veertien bezoekers gingen naar huis met een gerepareerd artikel, twee met goede adviezen en vier met de mededeling ‘onherstelbaar’ bijvoorbeeld omdat de motor doorgebrand was.

Veel dank aan Chris van de Wijkse Inloop die de ruimte beschikbaar stelde en goed zicht hield of de bezoekers van de Weggeefwinkel en het Repair Café zich aan de coronaregels hielden.

Enkele positieve geluiden op deze ochtend: ,,Prachtig bewustwordingsinitiatief naar duurzaamheid. Geef spullen een tweede kans.” ,,Meer mensen laten beseffen dat veel dingen gerepareerd kunnen worden en ze dat soms zelf kunnen al waren de coronaregels hierin enigszins belemmerend. Teveel verdwijnt in de vuilniszak of op het stort terwijl bijvoorbeeld alleen de stekker kapot is of de schakelaar of zoals bij een bezoeker er een potlood in de printer zat.” Lodewien: ,,Ik werk in het mbo en zie helaas dat er nog steeds te weinig tijd is voor techniek. Toch proberen we bijvoorbeeld in de opleiding voor kinderdagverblijfmedewerkers ook aandacht te schenken aan kleine reparaties en zij op hun beurt proberen bij de peuters interesse voor techniek te ontwikkelen. Hoe kan het dat die lamp brandt? Wat komt er uit een fietspomp?” Rob vindt dat je een dief van je eigen portemonnee bent als je niet probeert om iets te herstellen en wijst ook op recyclen en hergebruik van grondstoffen. ,,De aarde is niet onuitputtelijk”, zegt hij stellig.

Het Repair Café zal ieder vierde zaterdag van de maand plaatsvinden in de Wijkse Inloop (de oude bieb) aan de Karel de Grotestraat 61. Mocht u van te voren iets willen aanmelden of een vraag hebben dan kunt u die per mail stellen : Repaircafewijkbijduurstede@outlook.com
Zaterdag 24 oktober van 10.00 – 12.00 uur is de eerstvolgende keer.

Het eerste repaircafé was een succes
advertentie
advertentie