Debuutroman van Peter van Cappelle
Debuutroman van Peter van Cappelle Ali van Vemde

Debuutroman Peter van Cappelle geeft meer inzicht in autisme

Achtergrond

DOORN/LANGBROEK Schrijven, dat doet Peter van Cappelle al jaren voor websites, maar nu is zijn eerste roman uitgebracht met de titel ‘Een buitenstaander in een doordraaiende wereld’. Met dit boek wil hij steun bieden, maar ook op een begrijpelijke manier duidelijk maken wat autisme inhoudt.

door Ali van Vemde

In zijn woning in Doorn vertelt de 33-jarige Peter van Cappelle over zijn eerste roman. Van Cappelle woont hier inmiddels vijf jaar, maar groeide op in Langbroek. Al direct is duidelijk dat hier een muziekliefhebber woont. Enthousiast vertelt hij dat hij iedere maandagavond bij Radio90FM het muziekprogramma ‘Cappelle Calling’ presenteert. Ook schrijft hij al jarenlang muziekgerelateerd voor onder andere ‘Maxazine’ en ‘Ondergewaardeerde liedjes’. Vorig jaar schreef hij een artikel over het Pinkpop optreden van Bruce Springsteen voor het boek ‘Springsteen in Nederland’.

BOEK ‘Een buitenstaander in een doordraaiende wereld’ vertelt het verhaal van Paul van Bent, die al op jonge leeftijd merkt dat hij anders is. De diagnose autisme maakt zijn leven nog meer ingewikkeld. Ook ervaart hij de druk vanuit zijn christelijke achtergrond en zijn biseksuele geaardheid, dit leidt uiteindelijk tot een burn-out. Hij weet niet wat hij met zijn depressies aan moet. Paul wordt geconfronteerd met zaken die voor iedereen ingewikkeld kunnen zijn, maar voor autisten enorme barrières zijn. Uiteindelijk vindt Paul zijn weg en loopt het goed af.

AUTISME Van Cappelle schreef drie jaar aan het boek over autisme. „Ook ik ben autistisch, maar val onder de lichtere kant van het spectrum. Er zijn nogal wat misvattingen over autisme, veel mensen weten niet dat er verschillende gradaties zijn. Dat probeer ik met dit boek duidelijk te maken. Voor autisten zijn vaak kleine dingen al obstakels. Dat was soms best lastig om goed op te schrijven.” Het boek bevat autobiografische aspecten, maar autisme belemmert de auteur nauwelijks in het dagelijks leven, ook niet voor zijn werk als administratief medewerker bij de Gemeente Zeist. Het boek schreef hij voor iedereen, maar specifiek voor autistische jongeren om hen op weg te helpen. Zijn passie voor muziek komt ook hierin terug, in ieder hoofdstuk is een citaat van een nummer te vinden. Over het resultaat is Van Cappelle tevreden. De eerste reacties zijn positief, al vinden de lezers het ook een heftig verhaal.

Het boek ‘Een buitenstaander in een doordraaiende wereld – een zoektocht naar erkenning en liefde’ is uitgegeven door uitgeverij Boekscout en daar te bestellen. Meer weten over Peter van Cappelle, kijk dan op www.petervancappelle.weebly.com Hier is alles te lezen over zijn activiteiten op het gebied muziek. 

advertentie
advertentie