SP blij met BIGA

10 januari 2022 om 12:11 Lokaal Deel je nieuws

WIJK BIJ DUURSTEDE – De invoering van de BIGA, door het vorige college in 2016, heeft de inwoners geen windeieren gelegd. Dat blijkt uit onderzoek. ‘Er staat een goed lopend bedrijf, waar meer veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk vinden. Met al de geweldige krachten maakt de BIGA in lastige tijden winst. Iets om trots op te zijn’, bekijkt SP-er Jeroen Brouwer.

Het kabinet Rutte 2, VVD en PvdA, schafte in 2015 de sociale werkvoorziening af. De beschermde plekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verdwenen. Gemeenten moesten op zoek naar alternatieven. Met de SP aan de knoppen kwam de BIGA er. “Het was een zoektocht maar met Jan Burger had Wijk een flinke vinger in de pap. Zo ontstond, mede, de BIGA. Met andere gemeenten heb ik er zelf een sociaal bedrijf, van gemaakt.. En dat werkt dus nog steeds goed. En goed bedrijf en sociaal’, legt Brouwer kort uit.

De BIGA pakte haar taken en de bezuinigingen meer dan goed op. Inwoners vonden er een plek en het werkaanbod groeide. Brouwer; ‘In het rapport staat dat er al jaren een positief resultaat is, winst dus. Het vermogen is meer dan  10 miljoen euro. En dat terwijl bijvoorbeeld het ziekteverzuim zeer laag is. Medewerkers werken er dus met plezier. Zo vangen de gemeenten de klappen van de rechtse kabinetten op.’

De SP-er ziet nog genoeg problemen komen. Verschillende rapporten medlen dat voor het goed uitvoeren van de Participatiewet er meer dan een miljard euro extra nodig hebben. ‘Gemeenten krijgen simpelweg al jaren te weinig geld om inwoners met een uitkering fatsoenlijk te begeleiden. Ook het nieuwe kabinet van VVD, D66 en CDA gaat daar niks extra in stoppen. Dat gaan we voelen bij de sociale dienst, RSD, en de BIGA. Dan mogen we dus extra blij zijn dat het laatste bedrijf goed loopt en een stootje kan hebben.’

Daar komt bij dat door de coronacrisis de maatschappij toch al meer onder druk is komen te staan. Helemaal voor mensen aan de onderkant van de samenleving. Dat is voor Brouwer al eens een reden geweest om extra te kijken naar bijvoorbeeld de samenwerking met lokale organisaties en ondernemers  via de Wijkse Werkplaats. ‘De gehele raad stond achter de oproep voor een nieuwe Wijkse Werkplaats. Helaas is dit er niet van gekomen. Maar met deze BIGA en de fantastische werknemers liggen de kansen gewoon nog voor het oprapen. Tijd om daar nu wel wat mee te doen’, besluit Brouwer.

advertentie
advertentie