Kinderen van de onderbouw bij het sluizencomplex
Kinderen van de onderbouw bij het sluizencomplex Joyce van Haren

Leren over het Amsterdam-Rijnkanaal op De Horn

9 september 2021 om 16:17 Lokaal Deel je nieuws

De eerste weken van dit schooljaar staat het Amsterdam-Rijnkanaal centraal in alle groepen van De Horn. Het Amsterdam-Rijnkanaal is het drukst bevaren kanaal ter wereld en ligt in onze Wijkse achtertuin. Een bijzonder interessant onderwerp om te onderzoeken.

De onderbouwgroepen zijn bij het sluizencomplex geweest. De kinderen waren onder de indruk van de grote sluisdeuren en de enorme schepen in de Sluiskolk.  Op vrijdag 9 september zijn er twee medewerkers van Rijkswaterstaat geweest in groep 5 t/m 8. Zij hebben veel verteld over het kanaal.

Het kanaal loopt van Amsterdam naar Tiel. Bij Wijk bij Duurstede kruist het De Lek en stroomt in Tiel in de Waal. De waterstand op het IJ in Amsterdam is gelijk aan die van voor de sluis in Wijk bij Duurstede. 

Kinderen hebben geleerd over de Plofsluis in Nieuwegein. Deze is aangelegd om te voorkomen dat de werking van de Hollandse Waterlinie verstoord werd toen het kanaal werd gegraven rond de dertiger jaren. Het kanaal is officieel geopend in 1952 door Koningin Juliana.

Leren doe je het beste in de praktijk. Daarom fietsen 45 leerlingen van groep 7 en 8 op donderdag 30 september een rit langs het kanaal. Per touringcar worden de kinderen om 6.45 uur naar het IJ in Amsterdam gereden. De fietsen worden per vrachtauto vervoerd.

Om 8.00 fietsen de kinderen langs het kanaal naar Wijk bij Duurstede. Een rit van ruim 75 kilometer.

Bij het beeldencomplex ‘Waterwerken’ in Utrecht, zal de internationaal bekende kunstenaar Ruud Kuijer vertellen over de enorme beelden die hij langs het Amsterdam- Rijnkanaal geplaatst heeft. U kunt meer te weten komen over deze prachtige kunstwerken op www.waterwerken.org

‘IJs en weder dienende’ zullen we weer rond 16.00 uur in Wijk bij Duurstede aankomen. Een fantastisch avontuur.

Kinderen van de onderbouw bij het sluizencomplex
advertentie
advertentie