Imaginaire windturbine op boerenerf
Imaginaire windturbine op boerenerf DvD

Geen haast met windturbines

2 juni 2021 om 09:10 Lokaal Deel je nieuws

Op 11 mei j.l. liet de gemeente middels een brief en een persbericht in ’t Groentje haar burgers weten dat het college een besluit genomen heeft over kleinschalige windturbines.

De jongste partij in de gemeente, Duurstede voor Democratie, is nóg niet vertegenwoordigd in de raad maar maakt middels dit persbulletin wel haar “zienswijze” kenbaar.

Het college heeft het voornemen om in de gemeente 25 windmolens waarvan 1 in het Langbroekerweteringgebied bij boerderijen te vergunnen, alsmede op het bedrijventerrein Broekweg.

Wat is daar verkeerd aan zou u denken? Heel veel. Allereerst de aantallen. Bij 4 boerderijen mogen 2 turbines. Bij andere boerderijen 1. (Waarvan 1 in het Wetering gebied.) Dit is rechtsongelijkheid waarover de gemeente later veel rechtszaken te voeren kan krijgen van ondernemers die buiten de boot vallen. Of de gemeente moet de rest gewoon ook toestaan. De deur wordt dus open gezet.

Heel veel inwoners nog geen idee wat 25 meter hoge windturbines betekenen in het landschap. Het is al snel drie maal hoger dan de gemiddelde moderne stal. Wat dat visueel betekent ziet u op de foto waarin een “kleine” windmolen dicht tegen de boerderij aan staat.

Ook voor dit soort windmolens geldt dat zij gezondheidsschade kunnen veroorzaken. Het Europese Hof van Justitie heeft inmiddels de Raad van State te kennen gegeven dat haar vonnissen inzake bezwaar tegen windmolens niet conform de Europese regels zijn. Er dient een MER, milieu effect rapportage, gedaan te worden alvorens er vergunning verleend kan worden. Dus, onderzoek naar de gezondheidsaspecten voor mens en schade voor flora en fauna. Tot op heden is dat nergens uitgevoerd. Een bom onder de legitimiteit van bestaande en vergunde windparken.

Duurstede voor Democratie stelt dan ook om met welke vergunning/ paraplubestemming voor welke windturbine dan ook te wachten totdat duidelijk is of de Raad van State haar uitspraken herziet.

Verder onderschrijft DvD de meeste stellingen die de Stichting Belangen Wijkersloot op 28 december j.l. in haar open brief aan de gemeente heeft geponeerd. Windturbines, groot of klein in Wijk bij Duurstede dragen onvoldoende bij tot CO2 reductie en vernielen ons landschap. Het weteringgebied is nu een stiltegebied.

Bij deze een oproep aan onze toekomstige collega raadsleden in de Wijkse raad, stem tegen dit college voorstel om een paraplubestemmingsplan te implementeren.

Duurstede voor Democratie.

advertentie
advertentie