logo
logo Amnesty

Internationale Dag van de rechten van de mens.

25 november 2020 om 11:59 Overig Deel je nieuws

Elk jaar organiseert Amnesty International een schrijfmarathon rond 10 december, de Dag van de rechten van de mens. In Nederland doen veel mensen mee. Ook in Wijk bij Duurstede organiseerde de lokale Amnesty-groep de afgelopen jaren zo’n schrijfactie. Hoe werkt het? Er worden massaal brieven geschreven aan regeringen of overheidsinstanties die de rechten van hun inwoners schenden. In deze brieven wordt speciaal aandacht gevraagd voor iemand die door zijn of haar activiteiten een voorbeeld is. En die volgens internationale afspraken onterecht in de gevangenis zit. Die regering wordt dan nadrukkelijk gevraagd die persoon vrij te laten of het proces nog eens te herzien. Als je meedoet schrijf je een voorbeeldbrief over die Amnesty vervolgens verstuurt. Door de grote hoeveelheid brieven die door deze wereldwijd georganiseerde actie wordt verstuurd, voelen machthebbers zich regelmatig onder druk gezet. Zij veranderen de straf. Daar zijn veel voorbeelden van. Op amnesty.nl kun je over deze successen lezen. Ook staan er bedankjes van vrijheidsstrijders die door onze acties vrijgekomen zijn of strafvermindering hebben gekregen.

De afgelopen jaren schreven we met een groep deelnemers in de bibliotheek in het Huis van de Gemeente. Dit jaar kunnen we, door Corona, niet bij elkaar gaan zitten om samen te schrijven. Dat is jammer, want dat was erg stimulerend. Dus dit jaar doen we het anders. Je kunt bij ons een of meer pakketjes ophalen, waarin alle benodigde informatie en materiaal zit. Je kunt dan thuis schrijven. Vraag daar een vriend(in) bij, dan schrijf je samen.

Amnesty staat op 12 december tussen 10.00 en 13.00 uur in de bibliotheek in het Huis van de Gemeente. Daar kun je pakketten ophalen. Ook zijn er kaarsen, kerstkaarten en enkele andere artikelen te koop.

We schrijven dit jaar bijvoorbeeld voor:

Milieuactivist Jani uit Colombia. Zij neemt het op voor de natuur en boeren in het Amazonegebied. Hiervoor wordt ze met de dood bedreigd. 

Paing Phyo Min uitte via een satirisch optreden kritiek op het leger van Myanmar. Hij werd tot 6 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Vraag om zijn vrijlating.

Idris Kahttak deed onderzoek naar gedwongen verdwijningen in Pakistan. Toen verdween hij zelf. De overheid moet bekendmaken waar hij is en hem vrijlaten.

Komt 12 december je niet uit? Op 5 december kun je kerstartikelen en schrijfpakketten ook ophalen op Pingsdorfhof 1, ook tussen 11.00 en 13.00 uur. Ook kun je op Amnesty.nl zelf de brieven downloaden.

advertentie
advertentie