Windturbines, Langbroekerwetering

10 augustus 2020 om 17:02 Natuur en milieu Deel je nieuws

Binnen de grenzen van de gemeente Wijk bij Duurstede zijn er een aantal locaties aangewezen voor de bouw van windturbines. Op de site van de gemeente is hierover niets terug te vinden. Op de site van RESinbeeld wel. Zij publiceert schetsen van windturbinelocaties die door het ministerie van Economische Zaken in het kader van de RES zijn gemaakt. De gemeente Wijk bij Duurstede heeft 16 juni jl. ingestemd met het Res. Op of direct naast Landgoed Sandenburg zijn er 2 windturbines ingetekend en dat links van de Bovenwijkerweg, de overige 7 windturbines zijn rechts van de Bovenwijkerweg ingetekend. Ga naar www.resinbeeld.nl en kijk onder windturbines Wijk bij Duurstede. Op deze site vindt u een overzicht van de beschreven locatie dit in tegenstelling tot de site van de gemeente Wijk bij Duurstede waar u niets zult aantreffen. 

Reactie van de gemeente Wijk bij Duurstede: De gemeente Wijk bij Duurstede heeft kennis genomen van dit artikel. RESinbeeld.nl is een website met een eigen doelstelling, niet verbonden aan gemeenten en provincie. 

GEEN LOCATIE AANGEWEZEN VOOR WINDENERGIE In het artikel staat vermeld dat er locaties nabij de Bovenwijkerweg zijn aangewezen voor windenergie. Dit is niet het geval. Voor de Regionale Energiestrategie (RES) zijn wel denkrichtingen gemaakt voor zowel zonne- en windenergie om te weten te komen wat de mogelijke opbrengst zou kunnen zijn. 

WIJK BIJ DUURSTEDE EN DE RES Wijk bij Duurstede streeft ernaar om in 2030 energieneutraal te zijn. Dit betekent dat er op Wijkse grond evenveel energie wordt opgewekt als dat er gebruikt wordt. Er wordt ingezet op zonnepanelen op daken en 60 hectare zonnevelden om dit voor elkaar te krijgen. Dat is ook de inbreng voor de RES.

NA DE ZOMER IN GESPREK MET INWONERS Dit najaar gaat de gemeente met inwoners in gesprek over wat de RES inhoudt. En over de vervolgstappen om de gemeentelijke doelstelling te halen. De uitnodiging volgt via de gemeentepagina en onze social mediakanalen. 

De gemeente is onderdeel van de regio ‘RES U16’. Binnen de U16 maken 16 gemeenten, 4 waterschappen en de provincie afspraken over de opwek en verdeling van duurzame stroom en over de opwek en verdeling van duurzame warmte. Informatie over de RES en deze samenwerking is te vinden op: https://www.energieregioutrecht.nl/

advertentie
advertentie