Leemkuil Amerongse Bos
Leemkuil Amerongse Bos Cees Keur

Ontdek de archeologische en cultuurhistorische geheimen van het Amerongse Bos

24 september 2020 om 11:21 Lokaal/Activiteiten Deel je nieuws

Iedereen kent de Utrechtse Heuvelrug als een uitgestrekt bosgebied waar je plezierig kunt wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden maar dat er in de bossen ook veel archeologische- en cultuurhistorische overblijfselen te zien zijn, is veel minder bekend. Met name het Amerongse Bos is bijzonder rijk aan archeologie en cultuurhistorie. Hier vond in de 18e eeuw de eerste bosaanleg van de heuvelrug plaats door bewoners van kasteel Amerongen en hier is ook het hoogst gelegen punt van de Utrechtse Heuvelrug. 

Twee gespecialiseerde gidsen van het Team Amerongse Bos, onderdeel van Utrechts Landschap, vertellen u hier alles over tijdens excursies op 11 en 17 oktober 2020. Ze voeren u langs tal van archeologische - en cultuurhistorische bezienswaardigheden en geven bij alles een toelichting.

Wat mag u verwachten?

We bespreken de ontstaansgeschiedenis van de Heuvelrug in de laatste twee ijstijden, wijzen op de ijs- en sneeuwsmeltwaterdalen, de lange historie van Amerongen en de betekenis van de kasteelbewoners voor het dorp en het Amerongse Bos, de historische paden over de heuvelrug , de oude handelsroute naar Veenendaal, de potstalcultuur en de vroegere tabaksteelt. Er liggen grafheuvels van zo’n 5000 jaar oud, raatakkers ofwel Celtic Fields van 1200 v. Chr., schaapsdriften, historische boswallen, karrensporen uit de late middeleeuwen, leemkuilen, grindgaten en ijzerkuilen, eiken-en beuken hakhoutpercelen, fundamenten van de brandwacht toren, etc. Iedere periode en gebruiker heeft hier in de afgelopen eeuwen z’n sporen achter gelaten. Recent ontdekte men nog munitiedepots uit WO II.

Aanmelden is verplicht en kan op de website van Utrechts Landschap.

Datum 11 oktober: https://www.utrechtslandschap.nl/activiteiten/detailpagina/95505

Datum 17 oktober: https://www.utrechtslandschap.nl/activiteiten/detailpagina/95559

 

Op zondag 11 en zaterdag 17 oktober 2020 ontvangen wij u graag om 13.00 uur bij het informatiecentrum Utrechts Landschap, Veenseweg 8, Amerongen. U kunt parkeren bij Sportpark De Burgwal, Burgwal 2-4, Amerongen Deelname is gratis! We gaan op pad in groepen van ongeveer 10 personen per gids. Inschrijving per keer kan voor maximaal 20 personen. We respecteren alle vereiste Coronaregels en hanteren de 1,5 meter regel. De excursie zal ongeveer 2,5 uur duren. Deze excursie is minder geschikt voor mensen die niet goed ter been zijn. We verheugen ons erop u kennis te laten maken met de geheimen van het Amerongse Bos.

advertentie
advertentie