Keuzes maken bij woningbouw

18 maart 2019 om 10:25 lokaal Deel je nieuws

WIJK BIJ DUURSTEDE – Op de SP Woningbouwavond, met Woonbond directeur Paulus Jansen, Viveste medewerker Petra Dijkstra en WS Cohen Directeur Wim Moggré werd duidelijk dat er veel moet gebeuren. ´Woningbouworganisaties krijgen te maken met veel politieke ambities, terwijl de rechtse kabinetten Rutte voor problemen hebben gezorgd. Extra regels betekent keuzes maken. Betaalbaarheid, beschikbaarheid en duurzaamheid hebben veel met elkaar te maken´, bekijken Frans van der Tol en Jeroen Brouwer.

Jansen vertelde waar de Woonbond de laatste jaren, als bond voor alle huurders, mee bezig is. ´Samen met Aedes, de organisatie van woningbouworganisaties, pakt zij de bouwopgaven op. Want er liggen grote opgaven. Er moet meer gebouwd worden, huizen verduurzamen en renoveren om maar iets te noemen, begint Van der Tol.

Jansen ging in op betaalbaarheid. Hij vertelde hoe huren de afgelopen jaren sneller stegen dan de inflatie. Dat werkt door op de woonlasten van huurders. Het beleid van Rutte deed een extra duit in het zakje. ´De verhuurdersheffing en ATAD-belasting kosten 1400 euro per woning per jaar. Verhuurders in de vrije sector betalen 400 euro. Best schokkend. Viveste heeft er 2200 en WS Cothen 200. Lokale huurders betalen dus mee aan rechtse kabinetsbeleid. Schandalig´, zucht Brouwer.

Door die extra kosten maken betrokken organisaties keuzes. Van der Tol; ´In Cothen is de woonvoorraad met bijna 15% woningen gestegen. Nu is de keuze gemaakt om eerst huizen te renoveren. Vele huizen waren er toch aan toe. De nieuwe regels kosten extra geld en nieuwbouw is uitgesteld. Anders moeten de huren omhoog en dat wil men terecht, niet.´

In Wijk moet Viveste, met de grote renovatiezaken, nog steeds kiezen. ´Het plan bij het Wijkhuis komt eraan. Op de Karel Martelstraat liep het eerste duurzaamheidstraject. Viveste wilt de belofte van 300 woningen nakomen, zoals zij dat met het vorige college heeft afgesproken´, aldus Brouwer.

Genoeg te doen dus, wat woningbouw betreft. De doorstroming oppkakken, zorgwoningen bouwen, de flexibele schil voor urgenties opzetten, woningen voor jongeren en duurzamere woningen bouwen. En vooral letten op de huidige huurders. `De Woonbond zegt bijvoorbeeld dat verduurzamen alleen kan als de woonlasten van huurders niet hoger wordt. Dus allleen als de totale energiekosten lager worden. Kijken hoe we lokaal keuzes gaan maken, besluiten de twee SP-ers.

advertentie
advertentie