Betrek jongeren bij beleid

14 maart 2019 om 09:48 lokaal Deel je nieuws

WIJK BIJ DUURSTEDE - Enkele weken geleden was een tweede bijeenkomst voor jongeren en werk. Bij vele betrokken organisaties konden ze informatie opdoen. Hoe goed deze avond ook was, en hoeveel jongeren er ook informatie ophaalden; het  bleek dat het lastig is om jongeren goed te benaderen. ´Wat de SP betreft betrekken we jongeren met het veel zaken eerder, bij beleid maken. Op het gebied van dienstverlening en digitalisering is er bij de jeugd een wereld te winnen. Gezien het belang van digitaal werken, is dat misschein een goed voorbeeld´, bekijkt Corrie de Groot die namens de SP hier vragen over stelde.

Op de website van Binnenland Bestuur, een platform voor ambtenaren en bestuurders, stond een artikel over de digitale kennis van jongeren en de bereikbaarheid van gemeenten. Volgens de Stichting Digisterker, die zich bezighoud met het verbeteren van digitale systemen voor gemeenten en inwoners, is hier nog een wereld te winnen. ´Jongeren zijn weliswaar handig met apps op hun mobiel. Maar ze kunnen overheidsinformatie vaak moelijk verwerken of voor aanvragen wel hulp gebruiken. Het gekke is dat minderjarigen vaak niet in systemen voorkomen. Zaken als werk en inkomen, toeslagen komen later op hun pad. En dus worden ze laat benaderd´, legt De Groot uit.

Voor de SP heeft de jeugd de toekomst. En wie op de toekomst oorbereid, kan beter inspelen op zijn of haar situatie. Stichting Digisterk heeft materiaal ontworpen waarbij VMBO en MBO leerlingen leren omgaan met de digitale overheidswereld. De Groot; ´Soms is dit nodig. Voor rijbewijzen, paspoorten, belastingzaken, toeslagen enzovoorts. In het kader van vroege schoolverlaters en schulden kan dit een handige middel zijn voor jongeren. We vragen of dit lemateriaal interessant is voor jongeren. In deze digitale wereld lijkt dat een goed idee.´

De SP wilt überhaupt kijken of en hoe jongeren kunnen worden betrokken bij gemeentelijke ontwikkelingen. ´Dat is belangrijk. Straks bij het gemeentelijk verkeers en verrvoersplan bijvoorbeeld. Jongeren fietsen immers overal. Maar ook bij dienstverlening. Juist met het zicht op werk en inkomen is het tevens goed om meer bekendheid te geven aan wat een gemeente allemaal doet en kan doen voor jongeren. Dan komen er straks wellicht ook meer jongeren naar bijeenkomsten. Vandaar dat we hier vragen over stellen´ eindigt De Groot.

advertentie
advertentie